Ook IJssalon Koen doet mee!

Er zelf beter van worden, de wijk vooruithelpen en jongeren blij maken. Lang hoefde Koen niet na te denken, toen we hem vroegen of hij met zijn ijssalon mee wilde doen met het zakgeldproject van Fonds Prosperita Rotterdam.

“Dit project heeft alleen maar voordelen, we worden er allemaal beter van! Ik vind dat als je mee kan doen, dat je mee moet doen.” In dit interview vertelt Koen hoe hij zijn droom voor een eigen ijszaak waarmaakte, waarom ijs zo fantastisch is en wat hij hoopt bij te dragen aan het leven van ‘onze’ jongeren. Spoiler: dat gaat om méér dan alleen genieten van ijs.

Koen, jij werkt al heel lang in de ijswereld. Hoe ben je hier zo in terechtgekomen?

“Dat begon toen ik 15 was, de leeftijd die de jongeren van het project nu ook ongeveer hebben. Met mijn zus werkte ik in een ijssalon in Crooswijk. Ik maakte daar schoon, zodat het netjes was als de deuren opengingen. Al snel wilde ik meer. Ik ben toen begonnen met zelf waterijs maken en heb steeds meer bijgeleerd. Mijn baas gaf me die kans. Van hem heb ik het vak geleerd en van hem heb ik uiteindelijk ook mijn eigen ijszaak gekocht. Ondernemer worden, dat was de spannendste stap. Maar het heeft heel goed uitgepakt!”

Wat maakte dat je juist ijs zo leuk vindt?

“IJs eten is het gezelligste moment van de dag! Heb je weleens geprobeerd om tegelijkertijd ijs te eten, op je telefoon te zitten en een praatje te maken? Dat lukt niet. Je moet blijven opletten tijdens het eten, anders is het ijs aan de andere kant alweer gesmolten. Het is dus de ideale sociale gelegenheid. Ik wilde een toffe plek maken waar iedereen van ijs kan genieten. Kinderen, papa’s en mama’s, opa’s en oma’s, rijk en arm. IJs is voor iedereen. Voor mij persoonlijk is daarnaast het ijs maken zelf fantastisch, echt het ambacht. In mijn keuken mijn ding doen, met de machines en grondstoffen om me heen. Van spannende, nieuwe combinaties verzinnen tot de perfecte vanillestokjes vinden voor klassiek vanille-ijs of stracciatella. In de keuken ben ik op mijn best.”

En toen stapten wij ineens je ijszaak binnen. Wat dacht je toen we je vertelden over het project?

“Wat kost het? Ik draag graag bij aan de stad en de wijk, maar ik kan natuurlijk niet elk project sponsoren. Maar dit project kost me dus helemaal niks. Het levert me zelfs wat op! En het is makkelijk implementeren met jullie hulp. Ik vind het een leuk initiatief. Echt Rotterdams, lokaal, met korte lijntjes. Ik twijfelde niet of ik mee wilde doen. Hoe vaak kun je nou met €1,40 iemand blij maken? Want dat doe je met ijs.”

Wat hoop je de jongeren mee te geven?

“Ik hoop dat ze gewend raken aan de horeca. Dat ze ook kunnen genieten van lekker uit eten gaan, koffiedrinken of een ijsje eten. Dat ze de regels leren van de horeca. Hoe bestel je iets? Wat mag er wel en niet op een terras? Die skills leren, de drempel over stappen en meedoen met en genieten van alles wat de horeca te bieden heeft. Dat hoop ik. Wie weet willen ze zelfs in de horeca komen werken. Ik kan het ze van harte aanraden!”

Geïnspireerd door dit verhaal? Je kunt zelf ook meedoen! Hoe, dat lees je op www.prosperita.nl. Voor wie trek gekregen heeft in ijs of koffie: je vindt IJssalon Koen aan het Rododendronplein 16 en Zwaanshals 317 in Rotterdam en op www.ijssalonkoen.nl