Dat armoede een groot probleem is in Rotterdam hoeven we jou natuurlijk niet uit te leggen. Jij ziet ook wel wat er in onze stad gebeurt. Hoe kwetsbaar met name jongeren zijn die in armoede opgroeien. Je kent de verhalen van leerlingen die met honger in de klas zitten, die zich niet kunnen concentreren, die worstelen met schaamte of isolement. Je weet dat het verkeerde pad lonkt. En dat het moeilijk is om aan die armoede te ontsnappen, omdat armoede erfelijk is.

Dus dat gaan we je allemaal niet vertellen.

Eigenlijk is er maar één vraag: Wat gaan we eraan doen?

Samen bannen we armoede de stad uit. En dat begint hier, bij Fonds Prosperita Rotterdam.

Oh ja, hoe dan?

Fonds Prosperita Rotterdam bestrijdt armoede in Rotterdam. Dat doen we door zakgeld te geven aan jongeren die in armoede opgroeien. Maar dan op Rotterdamse wijze:

  • Mouwen opstropen, ook voor de deelnemers aan onze projecten. Geld geven we niet zomaar. Om ook op de lange termijn aan armoede te ontsnappen, is budgetcoaching nodig. Deelnemers beloven hieraan mee te doen en zo te werken aan de verbetering van hun financiële situatie, welzijn en welvaart. Wij faciliteren die budgetcoaching.
  • Al het zakgeld wordt lokaal besteed. Ons fonds is zo ingericht dat het zakgeld dat deelnemers ontvangen wordt uitgegeven in Rotterdam.

Zo draagt elke euro bij aan de vooruitgang van onze stad.

De spelregels

Onze projecten volgen een aantal regels.

  • Alle deelnemers leven in armoede of ervaren armoede.
  • ‘Onafhankelijke derden’ dragen deelnemers voor. Er zijn een hoop organisaties die dagelijks geconfronteerd worden met de armoede Rotterdam. Denk bijvoorbeeld aan scholen, welzijnsorganisaties of sportclubs. Deze organisaties zijn onze oren en ogen in de stad. Zij dragen deelnemers voor om mee te doen.
  • Deelnemers werken zelf actief mee aan het verbeteren van hun financiële situatie, door deel te nemen aan de budgetcoaching en het geld goed te besteden.
  • Wij schenken niet in euro, maar in Dam, een lokale, Rotterdamse munt. De organisaties die meedoen met het project en Dam accepteren zijn allemaal verantwoord én lokaal. Daarbinnen zijn deelnemers vrij om te doen met het geld wat ze willen en op hun eigen manier deel te nemen aan het leven in de stad.

Meedoen

Genoeg woorden, tijd voor daden. Helpen kan op verschillende manieren:

  • Je kent onze doelgroep
    Ben je onderdeel van een organisatie die onze doelgroep kent? Dan help je door contact met ons op te nemen. Samen onderzoeken we of we een project kunnen starten.
  • Je hebt een (web)winkel
    Hoe meer winkels meedoen, hoe meer keuze onze deelnemers hebben om hun geld aan uit te geven. Verkoop je iets waar behoefte aan is (bijvoorbeeld kleding of schoenen, eten en drinken, dagelijkse levensbehoeften, vervoer, cultuur of recreatie)? Dan help je door (een deel van) jouw producten ook in Dam aan te bieden.
  • Je steekt je handen uit de mouwen
    Er is werk genoeg! We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met communicatie, projectleiding of andere ondersteuning. Heb je wat uurtjes over? Dan help je door jouw talenten en ervaringen in te zetten voor ons fonds.
  • Je wilt doneren
    Geen tijd, winkel of relatie met de doelgroep, maar wel een hart voor Rotterdam, onze projecten en de deelnemers? Dan help je door te doneren. Wij zetten jouw euro’s om in zakgeld voor de deelnemers. Hoe meer euro’s, hoe meer zakgeld.

Staat er iets voor je bij? Neem dan contact met ons op. We drinken graag een kop koffie met je.

Doneren

Heel bijzonder dat je wilt doneren! Zonder jou zouden we ons werk niet kunnen doen en hadden we de tientallen jongeren die nu meedoen met onze projecten niet kunnen helpen. Dankjewel dus, en duizend karmapunten erbij.

Doneer Nu!

Prosperita maakt gebruik van Geef.nl voor donaties. Het Fonds Prosperita Rotterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Je donatie is daardoor aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Contactformulier

Heb je een vraag, idee of suggestie? Dan horen we graag van je!

Je kunt via onderstaand contactformulier contact met ons opnemen. Je ontvangt een bevestiging hiervan op het opgegeven emailadres. We proberen binnen twee werkdagen te reageren.